Friday, 25 February 2011

KAU LAIN... AKU LAIN K...

ASSALAMMUALAIKUM...


hai ,all...sihat???hopefully today is better than yesterday... becoz itu apa yang aku rase today..cz semalam hari yang paling buruk sepanjang perjalanan hidup aku sebagai pelajar praktikal...eeuuww!!! stuck gler semalm beb!!.rase macm nk main shoot kepala orang jer...(main paintball k)


ahakz! yeah... tajuk entry kali nh emang ada kene mengena ngan aku.. aku masih xpaham sebenar nyer...kenapa masih ada orang yang nak tindas kawan dia sendiri.. sama bangsa..sama agama.. sama-sama..hehehe...


aku x nak bincang perkara nh secara serius..t ada jugak masuk hospital tampoi cz terlalu tertekan


aku x tanggung eah lau korang jadi cm nh.. 


hahaha.. tp xper.. aku tau macam mana nk uat korang  tak jadi macam nh...
^_~

ok lah.. firstly, korang kene banyak2 istighfar sebab korang kene paham satu jerp benda iaitu........jeng..jeng...!!! ahah!! orang giler xdapat pikir dengan waras.. so,diorang x kan pandai mengawal perasaan dia.. so,lau korang pon jenis x dapat kawal perasaan kira nya korang pon same2 _ _ _ _ lah yerk... o0o~ hehehe.... 

second,setiap orang ada cara masing2.sikap masing2..dan hati yang lain... semua tuh miracle of god.. DIA yang menciptakan semua tuh dengan reason y tersendiri..korang x perlu nak pertikai kan semua tuh..tugas kita hanya BERIBADAT pada nya... just it... easy right??? ^_^

third,elak kan diri dari orang yang macam nh supaya korang ley rase tenang uat seketika..mase nh sikap penting kan diri teramatlah perlu cz korang jugak yang susah n pening paler layan orang macam nh... its better silent till they tired to kick korang dengan mulut laser diorang tuh... ok..^_^

yang perempuan tuh plak.. hah.. jangan korang dok sebok nak sing2 baju lengan then gocoh men tarik2 rambut yerkk.. amboi... mana pergi sifat keperempuanan korang.. lemah lembut n ayu tuh??? hah... ishk3x...dah...dah.. korang x yah nak bolak balik lagi...  mintak maaf ler.. tak perlu ler korang gaduh sampai macam tuh sekali... 

 perempuan.. melayu terakhir???

aku tau.. laki ngan perempuan lau gaduh amat ler berbeza.. laki event gaduh cm ner pon masih boley berkawan n ber tegur sapa... tp perempuan.. oouuwww!! macam ada tembok cina jerp antara u'll.. hello!!.. memutuskan silaturrahim tuh berdosa tau.. aha!! so,cepat2 ler korang bermaaf-maafan yerk...^_^...

jangan ingat semua perkara boleh settle dalam masa yang sekejap yerk... itu bergantung pada  cooperation korang mensettlekan masalah korang uh... 

tp.. lau apa ppon.. hanya pada DIA jerp lah korang ley bergantung harap... korang semua dibawah pengawasan NYA... so apa2 masalah just talk to him... INSYA ALLAH.. dipermudahkan oleh nye..:)

ameen.... 



AKU ,MR.S DAN DSLR

ASSALAMMUALAIKUM...

"ok..ok..times up.. back to scholl....!!! wake up from your fantasydream... yeah...." ^_^
hehehe..


jangan terkejut.. tuh lah rutin aku di pagi hari pada suatu ketika dahulu.. pagi2 aku dah kejut adik2 aku yang shumut2 soh diorang pegi sekolah..huhuu windu rase nak dok umah cam dolu2... dah besar aku rupe nyer... anak-anak MR.S yang lain pon dah ada yang bujang.. cepat betol masa berlalu..ahakz!! cam sedih lah plak..


ok!! stop babbling... entry nh aku nak ceciter pasal something yang aku minat dari dulu lagi  inilah dia......
-->




D50

korang kenal *cenot uh??korang pasti penah nampak kan? korang mesti tau fungsi dy kan?? korang mestiii......arghhh!!! aku A.D.M.I.R.E sangat2 nan cenot nh...
biler dapat cenot nh aku rase bahagia jerp .. pastu senyum2 sendiri..pastuh aku mula lah meraba-raba..then mengintai dari lense dy... auwww!!! awesome... tapi semua tuh hanya dalam mimpi dan angan kosong aku sahaja...  

sedih nyerr!!

ini semua gara2 si MR.S nih ler.. dah puas aku merayu.. buat muke comel.. boo layan~  jerp dy kat aku... oh! god..


"buat apa cenot nh..kan mahal..  bukan keperluan pon..bnyak lagi bende yang kene pkir.. dah nanti amik jerp camera kat umah tuh..MR.S bukan gune pon.."


korang tau apa perasaan aku masa tuh???tau x?? tau x??


kalau setakat sedih jerp takper lagi..tp :(

tp tak per.. aku tau one day nanti aku pasti akan dapat jugak..yerlah.. tak nak lah uat MR.S marah.. susah aku.. tak pasal2 aku kene tanggung _ _ _ _.. lagi pon apa salah nyer kan.. kita sebagai anak bukan semua nyer betol..aku kene bersabar jerp lah.. lagi pon aku ngah praktikal sekarang next sem study.. so,just fokus with what i do..

by the way..ini semua lumrah.. our parents nak y terbaik untuk kita.. our parent instinct lebih kuat dari kita.. if diorang rase something bad gonna be happen so,ada lah yang akan berlaku.. beware ler korang yerp.. kalau korang degil aku x nak tanggung.. hahaha...

almaklom ler.. kata anak mak ayah.. so,its better if korang pentingkan perasaan diorang dulu sebelom pkir perasaan korang.. yerlah.. korang pon tau kan rheda ALLAH adalah rheda ibu bapa korang selagi diorang tak melanggar syariah.. hah..

aku tau kadang2 korang ada pendirian sendiri.. korang semua nak kan something fun like another teenagers yang parents diorang open minded..aku paham cz  aku salo jugak bercanggah pendapat ngan MR.S & MRS.S aku nh..tp biasa nyer aku ler yang mengalah sebab .... hehehehee  ^_^
aku akan dapat apa yang aku nak walaupon dalam jangka masa yang lama.. (jangan jelous)

one more important things is,jangan lawan cakap mereka.. dosa besar beb~
cakap baik2 dengan diorang.. tp sebelom tuh korang kene ler tengok  masa yang sesuaikn..tak kan time diorang ngah marah membara korang dok sebok beta.. korang pon tau kan,kalau api disimbah ngan minyak tanah makin membara ler api uh.. so,,pelan korang simbah ngan air..aku pasti n amat2 pasti yang parent korang emang sayang anak2 diorang cumer tak nak korang terlalu manja .. kalau tak sampai biler korang nak berdikari.. 

korang pkir2 kan ler apa yang patot korang buat n hindarkan.. korang semua dah lama bersama ngan parents korang.. korang pon tau apa perkara yang diorang suke n tak... so,sebelom terlambat,bek korang ceria2kan hidup mereka ,keluarga mereka.. dan seumpama dengan mereka.. hehehehe....


ok..chill~

^_^







  



Wednesday, 23 February 2011

BILA HATI KORANG KENE SENTUH...

ASSALAMMUALAIKUM...


Pheewittt!!!  selamat berjumpa kembali.. ^_^
ahakz! 
sebelom aku ceciter pasal tajuk yang tertera kat atas uh nan lebih lanjut...
aku nak tanya something nh... korang selalu tanya khabar HATI korang tak??? sihat ke tak??luka lama dah sembuh ke belom??? ada tak korang tanya??? ada x???
hati yang penuh dengan misteri

kalau korang belom tanya,bek korang tanya sekarang... hah.. nanti kalau hati korang majuk... aku tak tanggung... :P hahahaha...


korang mesti tertanya2 kan kenapa aku ceciter pasal HATI plak kat blog MUSHINTEG nh...hah...  meh aku cecter kat korang tentang hati....

ok kita mulakan sesi pengenalan...


  • HATI.. organ paling penting untuk pam darah dari kelapa kepala korang sampai ler ke ujung kaki korang...


  • bler korang marah ker,sedih ker or gumbira sakalipon korang punyer hati yang akan buat 'ekspresi' muke dulu... hah... caye x?? caye x??? x nak cayer pon korang KENE caye jugak!! lau takk.....  aku simbah korang ngan cat merah kang...  (mcam ler berani sangat aku nh...^_^..) hehehe



  • HATI nih ler tempat niat korang nak buat JAHAT ker.. buat BAIK ker.. korang bukan senang tau nak jaga hati nh .. lagi2 y kuat touching... OH GOD!!! korang akan rase patah hati giler  kalau korang kecewa..



kecewa nh pulak banyak sebab.. hah!! yang tuh aku post kat lain entry k..^_^


kita ceciter pasal JATUH CINTA,JATUH HATI dan jatuh yang seumpama dengan nyer plak..  ♥_ ♥


genggamlah hati korang semuadan jangan mudah lepaskan t kene curi aku x tau


 if korang rase korang dah JATUH HATI.. mesti korang rase tak tenteram kan.. mesti korang rase perasaan yang pelik... mesti korang rase 'dup dap'
 'dup dap' tiap kali terserempak dengan SI DIA... wo0o~   O_0




i know that feel!!! i know!!!  itu maknanya korang dah _ _ _ _ - _ _- _ _ _ _ ... kan ?? kan??? eley... x yah ler malu2 cat nak ngaku... sebab kalau korang tak moh ngaku korang akan rase


"what should i do?"


"SIDIA dah berpunyer ke belom eak??"


pastuh mula lah penyakit tido tak kenyang lah,makan tak basah lah,mandi x lena lah dan macam2 lagi masalah yang aku tak boleh nak describe ler...hahaha (eh! betol ker apa yang aku tulis nh??? T_T)


hurmm.. aku rasa kan korang kene buat sesuatu dengan hati korang tuh.. kalau  tak..perkara yang maha dahsyat akan berlaku..hahahah (noty laugh) ^_^




bukan mudah untuk luahkan perasaan korang uh.. dan pada firasat aku...x semua orang mempunyai kekuatan untuk meluahkan apatah lagi untuk berbicara secara terbuka..


cheewaaah!! macam bnyak pengalaman plak aku nh eak..kih3x..


baru2 nh aku ada dengar ceramah macam mana nak meluahkan perasaan daripada USTAZ AZHAR IDRUS  


besh jugak dia ceciter..dia kata,bukan aku yang kata...


"luah perasaan nh bermaksud kita nak jadikan dia isteri kita"(bagi laki jerp k)




kalau korang rase nak kawen cepat ,korang luahkan ler perasaan korang uh...:)
jnji bukan dalam keadaan KHALWAT.. that means tak boleh berdua2 an.. hah..korang pon sendiri tau apa hukum nyer.. so,xyah ler aku ngomel pepanjang... 


by the way,aku rasa apa yang dimaksudkan oleh USTAZ AZHAR nh,bg orang yang berkemampuan dan dah sampai jodoh/seru.. yerlah,korang cuber pkir masa mude2 dulu (zaman sekolah) berapa ramai diantara kawan2 korang ataupon kenalan korang yang bercinta(cinta monyet) berjaya dengan jaya nye mengakhiri zaman bujang dengan partner diorang?? aku rasa dalam 1o couple cumer 2 pasangan jerp yang still gather..betol x??? saper sokong,kenyit mata.. cepat..!!cepat!! :)


bg aku lah kan,kalau macam uh bek pendam jerp perasaan uh.. sampai satu tahap yang korang rasa dah gatal mampu nak tanggung anak dara orang,hah time uh ler korang guner kan bakat terpendam korang untuk mengusha mak n pak gadis plihan korang uh.. 


jumper sendiri parents si dia melambang diri korang lelaki sejati tau..


kenapa  aku suh korang(laki) g  usha mak n pak gadis uh??? kenapa bukan korang g usha gadis uh sendiri??


 H.E.L.L.O  ini lah dinamakan "JANGAN BERKHALWAT"  hah...lg pon kan senang kalau korang jumpe mak n pak gadis uh.. yerlah,aku rasa lagi senang sesi ngurat mengurat korang uh.. dan lagi cepat aku makan nasi minyak korang...hahaha


apa pon korang kan dah besar n boley jerp gune isi dalam  kepala korang(otak) untuk pikir which one is better.. x tau ler kalau korang sama nan otak _ _ _ _ _.. hah... apakah itu??? pkir ler sendiri...    ^_^






Tuesday, 22 February 2011

GIRLS... APA KELEBIHAN KORANG HAH....


ASSALAMMUALAIKUM....


Hype..hype...!! ^_^
semoga korang ceria2 selalu.. hehhe... i loike to share some statement something special about women yang ALLAH dah berfirman dalam AL-QURAN... did u wanna know????? so,keep going to read my entry yeah...^_^


sejuk jerp tengok pompoan yang cm nh..

1. Wanita yang solehah (baik) itu lebih baik daripada 70 orang pria yang sholeh.

2. Wanita yang tinggal bersama anak-anaknya akan tinggal bersama aku (Rasulullah S.A.W.) di dalam syurga.

3. Barang siapa mempunyai tiga anak perempuan atau tiga saudara perempuan atau dua anak perempuan atau dua saudara perempuan, lalu dia bersikap ihsan dalam pergaulan dengan mereka dan mendidik mereka dengan penuh rasa takwa serta bertanggungjawab, maka baginya adalah syurga.

4. Daripada Aisyah r.a. “Barang siapa yang diuji dengan se Suatu daripada anak-anak perempuannya, lalu dia berbuat baik kepada mereka, maka mereka akan menjadi penghalang baginya daripada api neraka."

5. Syurga itu di bawah telapak kaki ibu.

6. Wanita yang taat berkhidmat kepada suaminya akan tertutup pintu-pintu neraka dan terbuka pintu-pintu syurga.Masuklah dari mana-mana pintu yang dia kehendaki dengan tidak dihisab.

7. Wanita yang taat akan suaminya, semua ikan-ikan di laut, burung di udara, malaikat di langit, matahari dan bulan, semuanya beristighfar baginya selama mana dia taat kepada suaminya dan direkannya (serta menjaga sembahyang dan puasanya).

8. Perempuan apabila sembahyang lima waktu, puasa bulan Ramadan, memelihara kehormatannya serta taat akan suaminya,masuklah dia dari pintu syurga mana sahaja yang dia kehendaki.

9. Tiap perempuan yang menolong suaminya dalam urusan agama, maka Allah S.W.T. memasukkan dia ke dalam syurga lebih dahulu daripada suaminya (dengan jarak 10,000 tahun perjalanan).

10. Apabila seseorang perempuan mengandung janin dalam rahimnya, maka beristighfarlah para malaikat untuknya.Allah S.W.T. mencatatkan baginya setiap hari dengan 1,000 kebaikan dan menghapuskan darinya 1,000 kejahatan.

11. Apabila seseorang perempuan mulai sakit hendak bersalin, maka Allah S.W.T. mencatatkan baginya pahala orang yang berjihad pada jalan Allah S.W.T.

12. Apabila seseorang perempuan melahirkan anak, keluarlah dia daripada dosa-dosa seperti keadaan ibunya melahirkannya.

13. Apabila telah lahir (anak) lalu disusui, maka bagi ibu itu setiap satu tegukan daripada susunya diberi satu kebajikan.


sikecil yang harus didik dengan penuh kelembutan
14. Apabila semalaman (ibu) tidak tidur dan memelihara anaknya yang sakit, maka Allah S.W.T. memberinya pahala seperti memerdekakan  70 orang hamba dengan ikhlas untuk membela agama Allah S.W.T.

15. Seorang wanita solehah adalah lebih baik daripada 70 orang wali.

16. Seorang wanita yang jahat adalah lebih buruk dari pada 1,000 pria yang jahat.

17. Rakaat solat dari wanita yang hamil adalah lebih baik daripada 80 rakaat solat wanita yang tidak hamil.

18. Wanita yang memberi minum air susu ibu (asi) kepada anaknya daripada badannya (susu badannya sendiri) akan dapat satu pahala dari pada tiap-tiap titik susu yang diberikannya.

19. Wanita yang melayani dengan baik suami yang pulang ke rumah di dalam keadaan letih akan mendapat pahala jihad.


20. Wanita yang melihat suaminya dengan kasih sayang dan suami yang melihat isterinya dengan kasih sayang akan dipandang Allah dengan penuh rahmat

. 21. Wanita yang menyebabkan suaminya keluar dan berjuang ke jalan Allah dan kemudian menjaga adab rumah tangganya akan masuk syurga 500 tahun lebih awal daripada suaminya, akan menjadi ketua 70,000 malaikat dan bidadari dan wanita itu akan dimandikan di dalam syurga, dan menunggu suaminya dengan menunggang kuda yang dibuat daripada yakult.

22. Wanita yang tidak cukup tidur pada malam hari kerana menjaga anak yang sakit akan diampunkan oleh Allah akan seluruh dosanya dan bila dia hiburkan hati anaknya Allah memberi 12 tahun pahala ibadat.

23. Wanita yang memerah susu binatang dengan “bismillah” akan didoakan oleh binatang itu dengan doa keberkatan.

24. Wanita yang menguli tepung gandum(nih korang gantikan lah dengan tumbukk belacan ker, uli tepong ker,dll) dengan “bismillah”, Allah akan berkatkan rezekinya.

25. Wanita yang menyapu lantai dengan berzikir akan mendapat pahala seperti meyapu lantai di baitullah.

26. Wanita yang hamil akan dapat pahala berpuasa pada siang hari.

27. Wanita yang hamil akan dapat pahala beribadat pada malam hari.

28. Wanita yang bersalin akan mendapat pahala 70 tahun solat dan puasa dan setiap kesakitan pada satu uratnya Allah mengurniakan satu pahala haji.

29. Sekiranya wanita mati dalam masa 40 hari selepas bersalin, dia akan dikira sebagai mati syahid.

30. Jika wanita melayani suami tanpa khianat akan mendapat pahala 12 tahun sholat.

31. Jika wanita menyusui anaknya sampai cukup tempo(2½ thn),maka malaikat-malaikat dilangit akan khabarkan berita bahwa syurga wajib baginya. Jika wanita memberi susu badannya kepada anaknya yang menangis, Allah akan memberi pahala satu tahun solat dan puasa.

32. Jika wanita memijat suami tanpa disuruh akan mendapat pahala 7 tola emas dan jika wanita memijat suami bila disuruh akan mendapat  pahala 7 tola perak.

33. Wanita yang meninggal dunia dengan keredhaan suaminya akan memasuki syurga.

34. Jika suami mengajarkan isterinya satu masalah akan mendapat pahala 80 tahun ibadat.

35. Semua orang akan dipanggil untuk melihat wajah Allah di akhirat, tetapi Allah akan datang sendiri kepada wanita yang


video




p/s: walaupon korang(girls) lemah tp kkorang tetap mempunya keistimewaan tau.. so,janganlah korang mengeluh menjadi seorang PEREMPUAN yerk... ^_^

KORANG PERNAH TAK???

ASSALAMMUALAIKUM...




mesti kowang tertanya2 kan apa y aku merepek ngan tajuk kat atas nh... hah nih y aku nak tanya nih.. 




korang  pernah tak mengidam  berminat/admire dengan sesuatu??? pernah tak?? pernah tak?? mesti pernah punyer....tapi  tak semua benda/sesuatu yang korang minat/admire tuh korang dapat kan?? mesti korang rasa kecewa kan??? mesti korang rasa loser giler.... tipu ler korang tak rasa macam uh...
alololo.. sedih nyer muke...





nih aku nak share some tips untuk hadapi kekecewaan..





  • firstly,bawak2 ler istighfar... korang muhasabah diri korang tuh.. mungkin benda yang korang nak tuh tak bagus untuk korang... tak semua nyer yang kita  suka akan kita miliki... wah...!!! kalau semua boleh korang dapat maknanya korang dah _ _ _ _ hah....(pandai2 ler korang tafsir yerk... sebab dalam syurga jerk semua yang korang nak uh korang dapat kesemuanya beb!!..^_^

  • second,korang usaha sedaya mungkin untuk luper kan.. hah! emang ler susah nak luper kan... tp tak kan selamanya korang nak dok sedih pkir benda/sesuatu yang korang tak dapat tuh... hah... 3x jumaat pon aku rasa tak sampai.. hehehehe (just joking)


  • third,korang pikir ler benda lain pulak yang korang BOLEH dapat... nih kalau korang dok pikir cam ner nak mancing kat lautan sedangkan korang nyer joran panjang sedepa jerp... haishh!! x boleh chot... xboleh.... 

itu jerp lah tips yang aku rasa terbaik untuk korang.. yang lain.. korang usha sendiri lah yerk.. hehehhe.. ^_^....


THE FIRST OF MUSHINTEG

ASSALAMMUALAIKUM.....


AKHIRNYE.......
suke nyer aku... terlalu suke sampai aku rasa macam nak _ _ _ _ _ _ jerp... hahaha (pepandai korang isi lah sendiri blank uh yerk...) 





MUSHINTEG ... that the name for my blog... hehehe.. sebelom aku ceciter banyak2 kat sini... mesti korang semua nak tau beberapa perkarakn??? kn?? kn??? bek korang anggukkan kepala... kalau x!!!! siap ler..hahahaha(ketawa shrek)
ok lah... mesti korang pkir: 


  • kenapa aku pilih nama MUSHINTEG nh y macam nama MUSHROOM  plak..??what???? mushroom????    wo0o~  ... i loike.... hahahha..

ok lah..stop "nonsense talk"... aku pilih nama nih cz aku terpaksa  terlintas dalam pale otak aku nh...directly aku teros letak dalam nh.. no postpone2 k.. hak3x... 

  • mesti kowang nak tau naper aku sebok2 nak uat BLOG nh...padahal dah belambak BLOGGER yang lagi best dari aku ... kan...kan... mesti kowang ada pkir cm uh kan?? betol x??? 
sebenarnyer aku nh jenis yang kuat berfantasi... so.. aku x nak ler berfantasi sorang2..lama2 aku jadi _ _ _ _ plak... cian kat my parents... (Sabor jerp lahh kowang yerkkk)

ok lah.... hopefully u'll enjoy with my writing...